Different View
ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ & ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
63077 Σίβηρη Κασσάνδρα Χαλκιδική
Τηλ. Κινητό : +306932740540
e-mail : differe.view@gmail.com

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ & ΣΙΒΗΡΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
(Kassandria & Siviri Halkidiki)

    Η συγκεκριμένη κωμόπολη, ως τα 1956 ονομαζόταν επίσημα: Β ά λ τ α. Έτσι ονομάζεται και σήμερα και θα ονομάζεται, κατά παράδοση, για πολλά χρόνια ακόμα από τους κατοίκους της και από τους κατοίκους ολόκληρης της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Κατά το 1956, ύστερα από εγκριθείσα σχετική απόφαση του τότε κοινοτικού συμβουλίου της (ήταν Κοινότητα τότε ακόμα), από Βάλτα μετονομάστηκε σε Κασσάνδρα. Της δόθηκε, δηλαδή, το όνομα που έχει όλη η χερσόνησος από τα πολύ παλιά χρόνια. Τη μετονομασία αυτή  κατείχε μέχρι το 1964. Κατά το έτος αυτό, το χωριό από κοινότητα μετατρέπεται σε δήμο. Το πρώτο του δημοτικό συμβούλιο, με απόφαση του, μετονόμασε πάλι το χωριό από Κασσάνδρα σε Κασσάνδρεια. Του έδωσε δηλαδή το όνομα της πόλης που κτίστηκε κατά τους  προχριστιανικούς χρόνους, της Κασσάνδρειας. Η πόλη αυτή βρισκόταν, κατά τους ιστορικούς, κοντά στον ισθμό της χερσονήσου, εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ποτίδαια. Σήμερα, η κωμόπολη κατέχει επίσημα το όνομα Κασσάνδρεια.
  Η Κασσάνδρεια είναι ένα παλιό μεγαλοχώρι σχεδόν στο κέντρο του μεσαίου τμήματος της χερσονήσου Κασσάνδρας. Πρόκειται για μια πόλη 3.500 κατοίκων, που τη θερινή περίοδο με τους οικισμούς της μεταμορφώνεται σε μεγαλούπολη 25.000 κατοίκων και αποτελεί το κέντρο αναφοράς για τη Χερσόνησο της Κασσάνδρας. Είναι ένας από τους παλαιότερους Δήμους του Νομού Χαλκιδικής, που κάνει την εμφάνισή του ως οικισμός από τον 16ο αιώνα, ενώ παίρνει το όνομά του από το βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας, αλλά και από την ομώνυμη πόλη της αρχαιότητας πού βρίσκεται χτισμένη στον ισθμό της Κασσάνδρας.
Το λαογραφικό μουσείο της Κασσάνδρειας προσφέρει στους επισκέπτες μια σύγχρονη αντίληψη της καθημερινής ζωής των κατοίκων παλαιότερων ετών. Αναδεικνύει, με σεβασμό, την παράδοση, τις καθημερινές συνήθειες, τις συνθήκες διαβίωσης και τις ασχολίες των κατοίκων της περιοχής.
    Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Σίβηρη. Το τοπωνύμιο αυτό είναι λόγια παραμόρφωση του μεσαιωνικού τοπωνυμίου, το οποίο φαίνεται να προήλθε από το όνομα του μεγαλογαιοκτήμονα που κατείχε την περιοχή και ονομαζόταν «Σύβρης» (ή Σίβρης) και αναφέρεται ήδη το 1083.
    Το Φεστιβάλ της Κασσάνδρας είναι το κυρίως πολιτιστικό γεγονός της Κασσάνδρας και ολόκληρης της Χαλκιδικής. Διοργανώνεται από το 1993 στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης και στα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα και ξεχωρίζει για τις ποιοτικές του εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο φιλοξενεί πολλά γνωστά ονόματα του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος (μεταξύ άλλων το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους οι B.B.King, Ray Charles, Νανά Μούσχουρη, Μαρινέλλα, Μάριος Φραγκούλης, Κώστας Καζάκος, Νικήτας Τσακίρογλου, Πυξ-Λαξ, Χάρις Αλεξίου κ.α.). Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αρχές Ιουλίου και διαρκούν έως τα τέλη Αυγούστου.
   Οι δροσερές βραδιές στο κατάμεστο κάθε φορά αμφιθέατρο της Σίβηρης, στην Χαλκιδική και κυρίως η καθιέρωσή του από το κοινό που το επισκέπτεται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστούν το Φεστιβάλ Κασσάνδρας, με την πολυμορφικότητα που το χαρακτηρίζει, ως ένα σταθερό θεσμό που αποτελεί σημείο αναφοράς στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κασσάνδρας ανακοινώνεται τον Ιούνιο και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες μουσικές και θεατρικές παραγωγές που περιοδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, και τις παρακολουθούν περισσότεροι από 30.000 θεατές. Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας αποτελεί μια όαση καλοκαιρινή συνδυάζοντας για τους χιλιάδες των επισκεπτών του τις διακοπές και την ξεκούραση με την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης ενώ δεκάδες άλλες παράλληλες δράσεις (εικαστικές παρεμβάσεις, happenings , καλλιτεχνικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο σκιών, εκθέσεις θεατρικής φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις γλυπτικής, εκθέσεις κουστουμιών και θεατρικής αφίσας κ.α.), εκτυλίσσονται σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου Κασσάνδρας ώστε να τις παρακολουθούν δωρεάν, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

© Sunspot Web Design 2015-2018 ®